Architektura informacji i Światowy Dzień Architektury Informacji - Chmielewski, Piotr Dariusz (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2019)
Od dziesięcioleci ludzkość poszukiwała metod skutecznego zarządzania informacją – wiedza ta jest obecnie bardzo potrzebna, żyjemy bowiem w czasach, gdzie spośród szumu informacyjnego musimy wyszukiwać informacje, które są prawdziwe i są nam potrzebne. W 2018 r. już ponad połowa ludzkości posiadała dostęp do Internetu. Związane jest to z nieustannym przyrostem danych oraz informacji. Jak zatem skutecznie zarządzać informacją, aby łatwo do niej dotrzeć? Artykuł ma na celu przybliżenie zagadnienia jakim jest architektura informacji – jej skróconą historię, czym się zajmuje oraz postać obecnie najbardziej znanego jej propagatora – Petera Morvilla.