Przegląd zabytków na podłożu papierowym na terenie Górnego Mustangu w Nepalu - Skumanov, Sarah Stephanie (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2018)
Mustang jest jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie kultura tybetańska jest nadal obecna. Książki stanowią jeden z filarów religii dla społeczności nepalskiego regionu. Artykuł prezentuje przykłady zabytków na podłożu papierowym z Górnego Mustangu, które są mocno powiązane z kulturą plemienia Lobów. Prócz księgozbiorów klasztornych i prywatnych zostały omówione stupy i młynki modlitewne. Niniejszy artykuł został przygotowany w ramach pracy doktorskiej pt. Tybetańska książka jako zabytek kultury w rejonie Mustangu: problemy konserwacji prewencyjnej na przykładzie kolekcji manuskryptów z jaskiń Mardzong, pisanej na wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW. Kolekcja Mardzong omówiona w tekście została przebadana w ramach projektu Manuskrypty z jaskiń Mardzong w Nepalu: analiza kolekcji, badania papieru i datowanie, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu „SONATA BIS 4”, grant 2014/14/E/HS3/00770 i realizowanego na Wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW w latach 2015–2018.