Andrzej Mężyński: Biblioteki Warszawy w latach 1939–1945, Warszawa 2010 - Sapała, Patryk (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2011)
Omówienie książki, w której autor przedstawił dzieje warszawskich zbiorów bibliotecznych w okresie okupacji. Opisał dyslokacje i rozproszenie księgozbiorów, konfiskaty i wywozy, tworzenie nowych organizacji instytucji kulturalnych, w skład których weszły przemieszane i przemieszczone zbiory. Omówił też działania polskich bibliotekarzy zaangażowanych w działalność Polskiego Państwa Podziemnego, którzy starali się ratować zagrożone zbiory oraz uwzględnił zasługi tych niemieckich bibliotekarzy, którzy starali się dbać o mienie powierzone ich władzy.