„Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum” (1989–2009) – ogólna charakterystyka wydawnictwa - Kristanova, Evelina (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2011)
Artykuł dotyczy istniejącej do dziś serii naukowej „Acta Universitatis Lodziesis. Folia Librorum” w okresie 1989-2009. Seria będąc inicjatywą pracowników Katedry Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej w Łodzi (KBIN) oraz Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego miała poprzedników w wydaniach: „Acta Universitatis Lodziensis. Seria I, Nauki Humanistyczno-Społeczne” (1975-1980) i „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Scientiarum Artium et Librorum” (1981-1987). Autorka omówiła zmieniający się skład redakcji, cechy wydawniczo-formalne i problematykę poruszaną na łamach „Folia Librorum”. Obecnie stanowisko redaktora naczelnego serii piastuje Jadwiga Konieczna. Współpracownikami byli i nadal są pracownicy naukowi, wykładowcy uniwersyteccy, bibliotekarze książnic naukowych w kraju oraz bibliofile. W latach 1989-2009 na łamach „Folia Librorum” podjęto zagadnienia książki, prasy i bibliotek. Niektóre zeszyty ukazujące się w odstępach rocznych lub dwuletnich miały charakter monograficzny (w ramach serii publikowano prace doktorskie i habilitacyjne pracowników KBIN). W ostatnim 15. tomie z 2009 r. zawarto również artykuły dotyczące współczesnej problematyki bibliotekarskiej, księgoznawczej i prasoznawczej. Od 2006 r. (nr 13) periodyk posiada własną stronę internetową, na której udostępniana jest pełnotekstowa wersja „Folia Librorum”. W 2007 r. publikacja weszła do wykazu czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, uzyskując cztery punkty za zamieszczone w niej artykuły naukowe. Od 2009 r. podwyższono punktację do sześciu.