Okładka i obwoluta książki jako przedmiot badań interdyscyplinarnych - Szczęśniak, Katarzyna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2011)
Teoretyczno-metodologiczne rozważania nad książką bardzo często pomijają tematykę okładki i obwoluty, poprzestając na stwierdzeniu, iż są one jedynie elementem budowy i wyposażenia książki. To sprawia, że część zjawisk związanych z tym zagadnieniem jest wciąż nieobecna w badaniach. Ponadto problemem jest również znikoma ilość interdyscyplinarnych rozważań z tego zakresu. Badacze często ograniczają dociekania do wyłącznie swojej dyscypliny, co nie pozwala przeprowadzić wyczerpującej analizy. Interdyscyplinarność badań nad okładką i obwolutą nie jest niezbędna, może być jednak wskazana, jeśli badacz chce uzyskać bardziej kompletne wyniki. Warto zatem zastanowić się, jakie funkcje dla okładki i obwoluty książki wyznaczają poszczególne dyscypliny i w jaki sposób organizują i ukierunkowują badania w tym zakresie.