Standardy i modele kształcenia umiejętności informacyjnych w szkolnictwie wyższym. Cz. 2: Wybrane modele i standardy europejskie - Kurkowska, Ewa J. (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2011)
Przedstawiono wybrane standardy i modele dotyczące kształcenia umiejętności informacyjnych wśród studentów, które zostały wypracowane przez europejskie organizacje bibliotekarskie. Są to standardy z: Czech, Niemiec, Finlandii, Francji oraz Polski. Wszystkie zawierają zestaw pożądanych umiejętności informacyjnych wraz z ich wskaźnikami, niektóre zaś dodatkowo pewne wskazówki organizacyjne. Mają one dość ogólny charakter, mogą więc mieć zastosowanie dla różnych szkół i kierunków kształcenia.