Procesy prasowe redaktora „Dziennika Kujawskiego” Józefa Chociszewskiego z lat 1893 – 1896 - Albińska, Jolanta (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2011)
„Dziennik Kujawski” to najpopularniejszy periodyk o charakterze narodowo - katolickim, który ukazywał się w Inowrocławiu w latach 1893-1939. Obejmując swym zasięgiem wszystkie stany i warstwy społeczeństwa polskiego Kujaw Zachodnich, przez 46 lat propagował najwyższe wartości polskiej kultury, osiągnięcia nauki i techniki oraz relacjonował wiele znaczących zagadnień z życia społecznego, politycznego i kulturalnego miasta, regionu, kraju i świata. Był jednym z ważniejszych dokonań na gruncie rozwoju polskiej prasy prowincjonalnej ostatniego dziesięciolecia XIX wieku, a zarazem pierwszym znaczącym pismem polskim, które trwale zaznaczyło swe miejsce pośród periodyków codziennych Wielkopolski. Miał on swoich czytelników nie tylko na Kujawach i Pałukach, ale także w Królestwie Polskim, Galicji, a nawet w Ameryce i Azji. Pierwszym redaktorem odpowiedzialnym „Dziennika Kujawskiego” w latach 1893-1895 był ceniony pisarz i działacz ludowy Józef Chociszewski. Za zamieszczenie na łamach redagowanego pisma korespondencji o stosunkach szkolnych w Łowyniu pod Pszczewem i o wydarzeniach w szkole w Gogolinku postawiony został w stan oskarżenia. W pierwszym przypadku pruski wymiar sprawiedliwości dopatrzył się obrazy królewskiej regencji poznańskiej i skazał redaktora na miesiąc więzienia oraz poniesienie kosztów procesu, w drugim natomiast uznał, że dopuścił się obrazy protestanckiego nauczyciela i wymierzył karę 6 miesięcy pozbawienia wolności.