“Bridging the Digital divide: libraries providing access for all?” − BOBCATSSS 2010 (Parma, 25−27 stycznia 2010 r.) - Jurkowski, Rafał (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
W dniach 25-27 stycznia 2010 r. we włoskiej Parmie odbyła się kolejna edycja Sympozjum BOBCATSSS. To osiemnaste z kolei spotkanie zjednoczyło prelegentów z całego świata pod hasłem „Bridging the Digital divide: libraries providing access for all?” (pol. „Zapobieganie wykluczeniu cyfrowemu: biblioteki jako miejsca zapewniające dostęp dla wszystkich?”). Tegoroczny zjazd zorganizowany został przez Universita degli Studi di Parma, Uniwersita degli Studi di Milano oraz Manchester Metropolitan University. W trakcie trwania konferencji wygłoszono ogółem 48 referatów, którym towarzyszyły wystąpienia sponsorów oraz warsztaty prowadzone przez przedstawicieli organizacji bibliotekarskich. Sprawozdanie z konferencji podsumowuje trzydniowy cykl spotkań i zawiera podstawowe informacje na temat prezentowanych w ich ramach wystąpień i sesji warsztatowych.