Dokumenty życia społecznego w bibliotekach akademickich − niektóre dylematy - Słomianowska-Kamińska, Ewa (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
W polskich bibliotekach akademickich i innych bibliotekach naukowych dokumenty życia społecznego, jako wyodrębniona ze zbiorów głównych grupa druków są zjawiskiem stosunkowo nowym. Zalicza się je do zbiorów specjalnych. Pełnią znacząca rolę i funkcję we wszelakich badaniach naukowych. Biblioteki dotychczas nie wypracowały precyzyjnej definicji tej grupy zbiorów. Najczęściej określa się tą nazwą druki dotyczące poszczególnych dziedzin życia społecznego, odzwierciedlające wewnętrzną działalność różnego rodzaju organizacji, stowarzyszeń i instytucji, które wydawane są w celu osiągnięcia doraźnych celów informacyjnych, propagandowych, reklamowych i normatywnych, przeznaczone dla określonego kręgu odbiorców i najczęściej do pozaksięgarskiego sposobu rozprowadzania, charakteryzujące się różnorodną formą i szatą graficzną, wydawane w postaci druków ulotnych, zwartych i ciągłych. Niektóre biblioteki stosują własne kryteria doboru tych materiałów. W ostatnich latach produkcja tych druków niepomiernie wzrosła., stanowią one nieodłączny element współczesnego życia codziennego. Biblioteki zdają sobie sprawę z zasięgu tego zjawiska gdyż znajduje ono odzwierciedlenie w ich problemach z gromadzeniem, opracowaniem i przechowywaniem tej grupy zbiorów. Biblioteki akademickie chcąc realizować swoje podstawowe funkcje i zadania stoją przed rozwiązaniem nie lada dylematów w tym zakresie. Podejmowane w związku z powyższym decyzje zawsze będą miały kontrowersyjny charakter.