Warszawski tygodnik „Wędrowiec” w latach 1863−1883 (Część 1) - Kamisińska, Dorota (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
Warszawski tygodnik ilustrowany „Wędrowiec” założył w 1863 r. Józef Unger. W pierwszych latach zamieszczane w czasopiśmie teksty były przedrukami z francuskiego magazynu „Le Tour du Monde. Nouveau journal des voyages” (1860-1914), skąd także czerpano drzeworytowe ilustracje. Artykuły z różnych, nie tylko geograficzno-podróżniczych dziedzin, w przystępny sposób prezentowały aktualny stan nauki i techniki. W latach 1862-1883 tygodnik pełnił rolę dydaktyczną oraz stwarzał klimat do rozwoju środowiska naukowego i intelektualnego przede wszystkim Warszawy, jak również, poprzez prenumeratę - w pozostałych częściach będącej pod zaborami Polski. Analiza zawartości tytułu w ciągu dwudziestu lat pozwoliła na wyodrębnienie tematów i zagadnień, które stanowią o wartości poznawczej i popularnonaukowej tygodnika dla czytelnika polskiego drugiej połowy XIX w. Niniejszy tekst prezentuje wyniki badań wstępnych i stanowi zapowiedź analizy szczegółowej, jakiej podjęła się autorka.