Książki dla dzieci i młodzieży o Janie Pawle II. Analiza polskiego rynku wydawniczego - Rogoż, Michał (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
Jan Paweł II powszechnie uważany jest za jednego z najwybitniejszych Polaków w historii. Ta charyzmatyczna postać przez wiele lat była przewodnikiem duchowym całego narodu, a jego moralność, czyny i postawa stawiane są za wzorzec dla młodego pokolenia. Biografia papieża posiada wiele intrygujących wątków, mogących stanowić kanwę dla interesującej prezentacji literackiej. Nic więc dziwnego, że na polskim rynku książki dla dzieci i młodzieży pojawiło się kilkadziesiąt pozycji poświęconych postaci słowiańskiego papieża. Artykuł rejestruje i charakteryzuje tego typu publikacje zarówno pod kątem księgoznawczym, ujmując m.in. takie zjawiska jak chronologia i geografia wydawnicza, najważniejsi wydawcy, autorstwo oraz typologia gatunkowa, jak również pod względem literackim, wskazując na wszechstronność przedstawień życiorysu Jana Pawła II w polskiej literaturze dziecięcej i młodzieżowej.