Kraków – Lwów: książki, czasopisma, biblioteki XIX i XX wieku, pod red. Haliny Kosętki, Barbary Góry, Ewy Wójcik, t. 9, Kraków 2009 - Żynda, Marcin (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
Omówienie dziewiątego tom cyklu Kraków-Lwów: książki, czasopisma, biblioteki XIX i XX wieku będącego pokłosiem, noszącej taki sam tytuł, IX Międzynarodowej Konferencji Naukowej, która odbyła się w Krakowie w dniach 21-23 listopada 2007 r. z inicjatywy Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Akademii Pedagogicznej w Krakowie. Recenzja przybliża tematykę referatów wygłaszanych w trakcie obrad, a więc zagadnienia związane m.in. z rynkiem wydawniczym, bibliotekami i kulturą literacką Krakowa i/lub Lwowa, bądź też całego obszaru Galicji w XIX i XX wieku.