Proces automatyzacji w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej – Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu - Konieczna, Krystyna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
Artykuł przedstawia przeobrażenia, jakie dokonały się w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej - Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu w wyniku automatyzacji jej działalności. Początki tego procesu sięgają końca lat 80-tych, gdy biblioteka dysponowała jednym komputerem. W kolejnych latach, korzystając z możliwości wsparcia finansowego ze środków Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionu, biblioteka nabyła nowoczesny sprzęt i zintegrowany system biblioteczny PROLIB M21. Przeprowadzone przy jego pomocy zmiany pozwoliły na usprawnienie pracy wszystkich oddziałów i procesów bibliotecznych - od gromadzenia poprzez opracowanie zbiorów do ich udostępniania. Obecnie proces przeobrażeń biblioteki ma charakter ciągły i z pewnością będzie trwał nadal. W najbliższej przyszłości zaplanowano m.in. pełną komputeryzację filii bibliotecznych Książnicy.