Klasyczny reportaż podróżniczy jako forma propagandy politycznej oraz przekazu wiedzy o świecie i kulturze. Książki Arkadego Fiedlera o Madagaskarze - Uljasz, Adrian (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2018)
Tematem artykułu są książki Arkadego Fiedlera (1894 – 1985) o Madagaskarze, będące efektem dwóch podróży pisarza do tego afrykańskiego kraju, z lat 1937 – 1938 i 1965 - 1966: Jutro na Madagaskar! (1939 r.), Żarliwa wyspa Beniowskiego (1944 r.), Radosny ptak Drongo (1946 r.), Gorąca wieś Ambinanitelo (1953 r. i nowa redakcja z 2006 r.), Wyspa kochających lemurów (1957 r.), Madagaskar okrutny czarodziej (1969 r.). Autor opracowania omawia przekaz edukacyjny i propagandowy, konstruowany przez podróżnika w tych publikacjach w różnej rzeczywistości historyczno - politycznej, a także kwestię recepcji książek Fiedlera o Madagaskarze. Opiera się głównie na reportażach pisarza i ich recenzjach. Uwzględnia też m.in. wspomnienia Fiedlera, jak również głosy osób, wypowiadających się na internetowych portalach czytelniczych. Wykazuje, że książki Fiedlera dotąd wzbudzają zainteresowanie i emocje.