Ewidencja i digitalizacja spuścizny po artyście rzeźbiarzu Franciszku Duszeńce w Bibliotece Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku - Zelmańska-Lipnicka, Anna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Biblioteka Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku w 2015 r. realizowała projekt z programu „Ochrona i cyfryzacja dziedzictwa kulturowego”, dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Zadanie to związane było z profilem Uczelni, a także z zapoczątkowaną w 1982 r. przez Rektora prof. Franciszka Duszeńkę inicjatywą gromadzenia obiektów muzealnych związanych z działalnością artystów współtworzących dziedzictwo artystyczne Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Bibliotekarze kontynuowali przy pomocy współczesnych środków to, co chciał zawrzeć Duszeńko w momencie zainicjowania galerii. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na różne dokumenty i obiekty muzealne, które były ważnymi elementami spuścizny. Należało je w pierwszej kolejności uporządkować, poddać ewidencji i opracować, a następnie zdigitalizować i udostępnić. Praca nad opracowaniem spuścizny wymagała od bibliotekarzy znajomości życia i twórczości Duszeńki, szczególnie na etapie uporządkowania zbioru. Zadanie było podzielone na etapy, po ukończeniu pierwszego z nich, Biblioteka ASP w Gdańsku upowszechniła pierwszą część spuścizny składającą się z 720 zdigitalizowanych zdjęć przedstawiających prace profesora oraz z 1500 rysunków stanowiących zamknięty, nigdy wcześniej nie udostępniony zbiór prac.