Wybrane polskie serie poetyckie i wydania wzorcowe poezji dla uczniów i nauczycieli do 1939 roku. Aspekty edytorskie i kulturowe - Ladorucki, Jacek (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Autor artykułu opisuje poetyckie serie wydawnicze publikowane przez polskich wydawców na przełomie XIX i XX w. oraz w okresie II Rzeczpospolitej (1918–1939). Szczególna ważne są w tym zakresie osiągnięcia Towarzystwa Wydawniczego Jakuba Mortkowicza Towarzystwa Wydawniczego „Ignis”, „Księgarni F. Hoesicka” oraz Zakładu Narodowego im. Ossolińskich. W artykule wykorzystano źródła historyczne: katalogi wydawnicze, foldery reklamowe i materiały z czasopism fachowych i ogólnych. Autor pokazuje serie wydawnicze jako faktory życia literackiego, a politykę wydawniczą opisuje jako element kreowania kultury narodowej.