Wizualizacja nawigacji w serwisach typu discovery - Skórka, Stanisław (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2018)
Zintegrowane systemy biblioteczne nowej generacji, zwane również systemami typu discovery and delivery lub search and discovery zaliczane są do istotnych innowacji w zakresie techniki wyszukiwania informacji oraz jej prezentowania m.in. ze względu na poszerzenie zasięgu przeszukiwania o dokumenty elektroniczne udostępniane w bazach danych i repozytoriach cyfrowych. Istotną rolę w ich prawidłowym funkcjonowaniu odgrywają systemy nawigacji ułatwiające użytkownikom odkrywanie drogi do celu. Celem artykułu jest analiza porównawcza elementów systemów nawigacji zastosowanych w interfejsach użytkownika a szczególnie wizualizacja ich mechanizmów, których zadaniem jest kierowanie użytkownika do szukanego dokumentu, a także ułatwianie podejmowania decyzji o wyborze następnej opcji lub linku.