The Internet Book Circulation Model – Preliminary Assumptions and Research Methodology [Praca nad modelem internetowego obiegu książki] - Kotuła, Sebastian Dawid (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Bibliologia i informatologia przyjęła do swojego repertuaru badawczego kategorię obiegu książki. Nie podejmuje się jednak badań obejmujących i/lub skoncentrowanych na przedstawianiu obiegu książek w postaci cyfrowej. Pojawienie się w krajobrazie mediów Internetu doprowadziło do tego, że – na mocy konwergencji technologicznej – obszary (kanały) komunikacyjne wcześniej zarezerwowane dla dawnych mediów zaczęły być wchłaniane przez Internet. Zjawisko to nie ominęło również książki i jej obiegu. Celem niniejszego artykułu jest uzasadnienie konieczności stworzenia w przyszłości konceptualnego modelu internetowego obiegu książki. Innymi słowy, modelu obiegu książki odbywającego się w Internecie, a ściślej w hipertekstowym środowisku cyfrowo-sieciowym World Wide Web.