QR kod jako uzupełnienie tradycyjnej monografii. Korzyści i konsekwencje - Sikora, Mateusz (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
W tekście opisano możliwość wykorzystania w tradycyjnych monografiach naukowych kodów QR. Dzięki zastosowaniu tego rodzaju narzędzi autorzy uzyskują okazję do upowszechniania wyników swojej pracy w sposób pozatekstowy. Taki rodzaj publikowania jest atrakcyjny zarówno dla autorów – zdobywają oni wizualne możliwości prezentowania, jak i dla czytelników, dla których taki przekaz może być bardziej atrakcyjny. Wykorzystanie nowoczesnych technologii w procesie publikowania monografii naukowych może jednak budzić obawy. Ewentualne konsekwencje wynikające z banalizacji i tabloidyzacji sfery naukowej są groźne dla autorytetu środowiska naukowego. W tekście został opisany konkretny przykład monografii, której autorzy zdecydowali się na wykorzystanie kodów QR jako uzupełnienia tradycyjnej monografii naukowej. Kody zostały dołączone do publikacji, w której znalazły się wyniki badań jakościowych przeprowadzonych przez antropologów kulturowych na Litwie.