Kościańskie, lwowskie i poznańskie losy Sylwestra Czarneckiego - Grażyna, Gzella (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2016)
Sylwester Czarnecki (1877–1923) w pierwszych latach swego życia zajmował się dziennikarstwem pracując w redakcjach poznańskiego „Orędownika”, gliwickiego „Głosu Śląskiego”, „Dziennika Polskiego” w Dortmundzie i „Gazety Polskiej” w Kościanie. Gdy liczne wyroki w procesach prasowych groziły osadzeniem go w więzieniu uciekł, najpierw do Krakowa, a potem do Lwowa, gdzie przebywał do zakończenia pierwszej wojny światowej. W 1919 r. wrócił do Wielkopolski i osiadł w Poznaniu. Na stanowisku sekretarza miejskiego pracował do śmierci.