Między „Odeonem” a „Polskimi Nagraniami”. Organizacja państwowego przemysłu fonograficznego w Polsce po II wojnie światowej (1945–1955) - Wojciechowicz, Maria (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2013)
Artykuł przybliża historię fonografii w Polsce po II wojnie światowej (1945–1955) na tle sytuacji politycznej. Przedstawiono w nim markę „Muza”, która była najbardziej znanym znakiem fonograficznym ery socjalizmu. Omówiono zasady funkcjonowania przemysłu fonograficznego w ujęciu historycznym. Zbadano wpływ sytuacji społecznej i centralizacji gospodarki na jego funkcjonowanie. Perspektywę fonografii poszerzono o prezentację marek handlowych, logo i charakterystykę nagrań.