Oblicza współczesnej bibliologii. Konteksty i transgresje, red. nauk. Grzegorz Czapnik, Zbigniew Gruszka, Jacek Ladorucki, Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego; Warszawa: Wydawnictwo Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich 2014, 472 s., ISBN 978–83–7969 - Gzella, Grażyna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2015)
Recenzja książki, poświęconej omówieniu szeroko pojętej bibliologii uniwersyteckiej, zawierającej 23 artykuły naukowe o różnej objętości i zawartości merytorycznej. Autorzy reprezentują zarówno biblioteki akademickie, jak i naukowe, co sprzyja odmiennemu spojrzeniu na kwestie badań prowadzonych w polskich ośrodkach bibliotekoznawczych.