Modele współpracy bibliotek publicznych: Czy razem możemy więcej, szybciej, lepiej?, red. Lilia Marcinkiewicz, Warszawa 2013 - Tawfik, Renata (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2015)
Recenzja publikacji będącej zbiorem artykułów, poświęconych sprawom komputeryzacji i cyfryzacji bibliotek. Poszczególne teksty prezentują ciekawe oraz nowatorskie rozwiązania przyjęte w celu kompleksowej komputeryzacji bibliotek, a także tworzenia regionalnych, krajowych i zagranicznych modeli współpracy, przyjętych dla budowy wspólnych kolekcji elektronicznych (bibliotek cyfrowych), katalogów centralnych i regionalnych, w celu usprawnienia pracy oraz zapewnienia użytkownikom bibliotek szerokiego wachlarza usług bibliotecznych.