Działalność Ośrodka Czytelnictwa Chorych i Niepełnosprawnych WBP – Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu na tle nurtów współczesnego bibliotekarstwa - Fedorowicz-Kruszewska, Małgorzata (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2026)
Ośrodek Czytelnictwa Chorych i Niepełnosprawnych (OCCiN), dział Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej – Książnicy Kopernikańskiej (WBP-KK) w Toruniu, w 2024 r. obchodzi okrągły jubileusz – 40. rocznicę powstania. To najstarsza w Polsce specjalistyczna biblioteka, której usługi adresowane są do osób ze szczególnymi potrzebami, głównie osób z niepełnosprawnościami i w wieku senioralnym. Celem artykułu jest charakterystyka działalności OCCiN WBP-KK w Toruniu na tle nurtów współczesnego bibliotekarstwa. Wśród nich uwzględniono: spójność działań bibliotek z celami zrównoważonego rozwoju (ang. sustainable development), pełnienie funkcji „trzeciego miejsca” (ang. the third place), ponadto wzmacnianie odporności instytucjonalnej (biblioteki) (ang. institutional resilience) oraz odporności społeczności (ang. community resilience). Aby osiągnąć zaplanowane cele, zastosowano metodę studium przypadku (ang. case study), metodę analizy danych zastanych (ang. desk research) oraz metodę analizy i krytyki piśmiennictwa.