Tinder jako pole badawcze: analiza popularności, interfejsu i doświadczeń użytkowników - Szudra, Mateusz; Śnieć, Aleksandra; Lichograj, Maria (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2026)
Celem artykułu jest wstępna analiza aplikacji randkowej Tinder jako potencjalnego pola badawczego w kontekście jej popularności, interfejsu oraz doświadczeń użytkowników. Na podstawie przeprowadzonego badania sondażowego (CAWI) z udziałem 205 respondentów autorzy dokonali identyfikacji opinii dotyczących powodów korzystania z aplikacji, ocen jej funkcjonalności oraz odczuć związanych z algorytmem działania. Podjęta analiza pozwala zarysować potencjalne kierunki dalszych badań, obejmujące m.in. wpływ interfejsu aplikacji na praktyki społeczne oraz obecność rozwiązań projektowych Tindera w innych platformach cyfrowych. Artykuł podkreśla potrzebę pogłębionych studiów nad rolą aplikacji randkowych w kształtowaniu współczesnych relacji społecznych.