Wykluczenie cyfrowe osób ze ślepotą barw – analiza dostępności serwisu pkp.pl oraz wyniki badań ankietowych - Jakubczyk, Alicja; Dąbrowska, Małgorzata; Dzikoń, Julia (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2024)
Artykuł porusza temat wykluczenia cyfrowego osób ze ślepotą barw. Przedstawia ten aspekt w kontekście teoretycznym i praktycznym. Zwraca uwagę na problem z odczytywaniem i interpretacją informacji przez tę grupę osób. Przygotowane zostały sugestie dotyczące dobrych praktyk, które ułatwią osobom ze ślepotą barw poruszanie się po zasobach Internetu. Na ich podstawie opracowano audyt strony internetowej pkp.pl w celu wyeliminowania ewentualnych nieprawidłowości. Skupiono się także na kwestii zasobów, które zostały dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Dodatkowo praca została wzbogacona o ankietę przeprowadzoną wśród osób ze schorzeniami wzroku. Pytania dotyczyły ich doświadczeń w Internecie oraz barier, które tam napotykają. Wyniki poddano analizie i zaprezentowano wnioski.