Nie oceniaj książki po okładce! Badania biometryczne obrazów wybranych okładek książkowych - Jarzyńska, Katarzyna; Rokicka, Renata (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2024)
Artykuł jest poświęcony badaniom biometrycznym nietypowych typograficznie okładek książkowych. Przedstawiono w nim ujęcie definicyjne badań biometrycznych, ze szczególnym uwzględnieniem eyetrackingu i facetrackingu, a także zwrócono uwagę na przebieg procesu czytania. W dalszej części tekstu zaprezentowano wyniki badań biometrycznych skoncentrowanych wokół trzech nietypowych typograficznie okładek. Do pomiarów wykorzystano Eye Tracker Tobii Pro Fusion 250 Hz oraz oprogramowanie iMotions Biometric Research Platform 9. Celem badania było sprawdzenie uczuć i zachowań towarzyszących kontaktom z okładkami. Badaniu poddano grupę studentów. Wyznaczono przyciągające wzrok fragmenty dzięki zastosowaniu eyetrackingu, natomiast facetracking umożliwił określenie emocji towarzyszących odbiorowi okładek. Wyniki badań mogą być wykorzystane przez projektantów okładek książek i grafików do określania wpływu nietypowej typografii okładek przez potencjalnych czytelników.