Information literacy − rozważania terminologiczne - Kurkowska, Ewa J. (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2008)
Termin information literacy powszechnie stosowany w literaturze światowej w kontekście edukacji użytkowników informacji jest niejednoznaczny i trudno definiowalny. W Polsce brak jego odpowiednika i chociaż istnieje kilka propozycji, z różnych względów nie są one stosowane powszechnie.