Zmiany typograficzne na stronach internetowych wybranych serwisów społecznościowych - Chrześcijańska, Daria (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2022)
Artykuł poświęcony jest typografii w projektowaniu internetowym. Zaprezentowano w nim ujęcie definicyjne, zwracając uwagę na tradycyjne pojmowanie tego pojęcia, a także rozumienie w odniesieniu do środowiska cyfrowego. Podkreślono jego znaczenie w projektowaniu internetowym, zwracając przy tym uwagę na szczególne cechy typografii w odniesieniu do web designu. W drugiej części tekstu zaprezentowano wyniki badań typografii w czterech serwisach społecznościowych: Facebook, Linkedin, Twitter oraz YouTube. Do badań wykorzystano metodę automatycznych procedur z wykorzystaniem serwisu Wayback Machine oraz dodatków do przeglądarki internetowej: WhatFont, Measure i ColorZilla. Drugą metodą jest metoda ekspercka z zastosowaniem listy autorskich kryteriów badawczych. Ustalono przy ich pomocy zmiany zachodzące w witrynach badanych serwisów na przestrzeni czasu w zakresie elementów typograficznych, nie znaleziono jednak zależności czasowych, które wskazywałyby na spójne trendy projektowe w tym zakresie.