Technologia blockchain w świadomości polskich użytkowników portalu Facebook – wyniki badań ankietowych - Wieniecki, Krzysztof (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2022)
Świat nowoczesnych technologii cały czas się rozwija. Technologia ma coraz większy wpływ na większość aspektów życia współczesnego świata. Z uwagi na znaczenie technologii nieustannie rośnie zapotrzebowanie na tanią technologię zapewniającą bezpieczeństwo przeprowadzenia wszelkich transakcji oraz przechowywania wrażliwych danych. Naprzeciw takim oczekiwaniom wychodzi technologia blockchain, która m. in. ze względu na szerokie spektrum zastosowań oraz odporność na ataki hakerskie zdaje się spełniać właśnie te oczekiwania. Niniejszy artykuł ukazuje istotę technologii blockchain, przedstawia jej działanie oraz role we współczesnym świecie. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań ankietowych, które ukazują stan wiedzy na temat technologii blockchain, jej przeznaczenie oraz potencjał w opinii Polaków. Badania zostały przeprowadzone na przełomie roku 2020 oraz 2021. Metodologia badań opierała się na metodzie sondażu diagnostycznego, w którym udział wzięło 163 użytkowników portalu Facebook. Ankieta zawierała 11 pytań, na które składały się pytania zamknięte (jednokrotnego oraz wielokrotnego wyboru) oraz otwarte (z możliwością udzielenia własnej odpowiedzi). Pytania ankietowe zostały podzielone na trzy grupy: pytania o definicje i znajomość technologii blockchain, pytania o zastosowania wspomnianej technologii oraz jej potencjał gospodarczy. Dodatkowo ankieta zawierała metryczkę danych, która posłużyła do określenia cech demograficznych respondentów (płeć, wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania oraz status zawodowy). Badania wykazały, iż ankietowani w większości łączyli technologie blockchain z kryptowalutami, jednocześnie nie znając odpowiedniej definicji oraz przeznaczenia dla łańcucha bloków. Tym samym użytkownicy wskazali blockchain jako technologię z potencjałem, która może w przyszłości odgrywać istotną rolę w gospodarce.