Klasyczny reportaż podróżniczy w sieci. Arkady Fiedler i jego czytelnicy w internecie - Uljasz, Adrian (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2021)
Tematem artykułu jest recepcja internetowa postaci i dorobku słynnego polskiego podróżnika – reportera i pisarza Arkadego Fiedlera (1894–1985), a także promocja i dostępność jego reportaży podróżniczych w internecie. Twórczość pisarza wciąż spotyka się z zainteresowaniem czytelniczym. Ważnym zagadnieniem jest popularyzacja autora i jego książek w sieci internetowej, głównie prowadzona za pośrednictwem strony Muzeum Pracowni Literackiej Arkadego Fiedlera w Puszczykowie w Wielkopolsce. W artykule omówiono też kwestię dostępności jego publikacji w ofercie księgarskiej, w tym w formie e-booków, a także metody promocji, stosowane przez księgarzy w sieci internetowej. Zwrócono uwagę na zagadnienie udostępniania książek A. Fiedlera w serwisie Legimi. Odniesiono się do sprawy dostępności publikacji pisarza w internecie, w tym w bazach o otwartym dostępie. Przeanalizowano popularność reportaży A. Fiedlera w obiegu czytelniczym – bibliotecznym i pozabibliotecznym na podstawie badań, przeprowadzonych na portalu internetowym W bibliotece.pl oraz na internetowych portalach czytelniczych.