Kamil Stępień: Folksonomie, czyli społecznościowe opisywanie treści. Poradnik, Warszawa 2010 - Tyszkowska, Marta (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2011)
Omówienie książki będącej pierwszą polską publikacją poradnikową poruszającą problem tagowania w Internecie. Opiera się ona na wieloaspektowej analizie zjawiska folksonomii, czyli nieformalnej kategoryzacji treści w Sieci przez ich odbiorców. Autor przedstawia teoretyczne założenia i cechy charakterystyczne zarówno folksonomii, jak i szerszego zjawiska, jakim jest Internet Drugiej Generacji (Web 2.0), oraz ilustruje je polskimi i zagranicznymi przykładami. Publikacja adresowana jest głównie do środowisk bibliotekarskich, zarówno teoretyków, jak i praktyków, studentów i zawodowych bibliotekarzy. Pozycja w ciekawy i przystępny sposób wprowadza czytelnika w meandry nowoczesnych systemów klasyfikacyjnych i przybliża mu najnowsze narzędzia z konwencji Web 2.0, które z powodzeniem mogą być wykorzystywane w bibliotekach.