Wpływ zmian w komunikacji piśmienniczej na organizację i zbiory biblioteki ekonomicznej (na przykładzie Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie) - Domalewska, Danuta (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
Przemiany komunikacji piśmienniczej w znaczący sposób wpływają na organizację pracy bibliotek, jak i strukturę gromadzonych kolekcji. Przedstawiono, jakim zmianom ulega warsztat informacyjny w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, w związku z wprowadzaniem nowych mediów komunikowania. W bibliotece, w której główny trzon stanowi literatura ekonomiczna zmiany ustrojowo-systemowe w Polsce spowodowały konieczność przeprowadzenia znacznej selekcji księgozbioru i były siłą napędową do szukania i wykorzystywania nowych technologii w celu uzupełniania powstałej luki informacyjnej. Dzięki szybkiej reakcji na rodzące się potrzeby, powstały własne bazy danych tworzone przez pracowników biblioteki. Stale uzupełniane i wzbogacane , stanowią w dalszym ciągu cenne źródło informacji. Przedstawiono też funkcjonowanie biblioteki będącej obecnie biblioteką hybrydową, w której wiedza przekazywana dzięki tradycyjnym nośnikom w sposób komplementarny uzupełniana jest przez nowe media. Omówiono zmiany zachodzące na różnych płaszczyznach pracy biblioteki począwszy od gromadzenia poprzez opracowanie do informacji naukowej.