Seryjność i nieseryjność serii wydawniczych - Śliwińska, Millena M. (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2009)
Publikacja serii wydawniczej to jedna ze strategii, jaką może przyjąć wydawca, rozpoczynający edycję tekstów, mających wspólną problematykę. Uwolnienie gospodarki po 1989 r. było również uwolnieniem rynku książki. Przemiany te zaowocowały różnorodnością wydawanych publikacji, ale także problemami klasyfikacji ukazujących się serii wydawniczych. Artykuł jest próbą analizy trzech wybranych publikacji periodycznych: „Klasyka mniej znana”, „Literatura i Kultura Popularna”, „Acta Universitatis Wratislaviensis”. Pierwsza jest przykładem cyklu literackiego, druga - klasycznej serii naukowej, a trzecia - oryginalnego wydawnictwa naukowego ukazującego się w tomach monograficznych.