Współczesna książka dziecięco-młodzieżowa i media. Bestsellery fantasy i ich recepcja w polskiej mediosferze - Dymmel, Anna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2018)
Zagadnienie relacji współczesna książka dla dzieci i młodzieży a media należy obecnie do istotnych kwestii podejmowanych przez badaczy. W dyskusje na ten temat, z perspektywy bibliologii, włącza się monografia Michała Rogoża Fantastycznie obecne. Anglojezyczne bestsellerowe cykle powieściowe dla dzieci i młodzieży we współczesnej polskiej przestrzeni medialnej. Autor analizuje popularne cykle z zakresu fantastyki, tj. Opowieści z Narnii Clve’a Staplesa Lewisa, Harry’ego Potter Jane K. Rowling, Zmierz Stephenie Meyer, Mroczne Materie Philipa Pulmana, Dziedzictwo Christophera Paoliniego i ich recepcję w tradycyjnych mediach i w polskojęzycznym Internecie. Niniejszy artykuł zawiera omówienie wspomnianej monografii, przedstawia główne tezy autora oraz wnioski i interpretacje.