Czy technologiczne aspekty działania programów informacyjno-komunikacyjnych powinny być znane tylko wybrańcom? - Jarocki, Mariusz (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Nie każdy potrafi napisać program komputerowy, to wydaje się kwestią oczywistą. Jednak czy większość osób nie posiadających wykształcenia technicznego (lub ścisłego) nie powinna poznać podstawowych zasad, według których on działa? Otóż, dlaczego nie? Z tym wydaje się trudnym z założenia zadaniem postanowił zmierzyć się autor publikacji Jak działa oprogramowanie? Tajemnice komputerowych mechanizmów szyfrowania, obrazowania, wyszukiwania i innych powszechnie używanych technologii. Opierając się na prostych, znanych z życia codziennego przykładach, postanowił przybliżyć te mechanizmy działania programów komputerowych, które jego zdaniem są najpopularniejsze i mogą zaciekawić czytelnika.