Materiały biblioteczne a muzealia i zabytki. Kilka uwag o definicjach legalnych i ochronie prawnej - Sikora, Katarzyna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Jednym z głównym celów artykułu jest zwrócenie uwagi na materiały biblioteczne jako na komponenty dziedzictwa kultury tak samo istotne jak zabytki i muzealia. W pierwszej części zostają przedstawione definicje legalne wskazanych przedmiotów. Część druga została przeznaczona na omówienie sposobów ochrony materiałów bibliotecznych, muzealiów i zabytków oraz wskazanie ewentualnych mechanizmów wspólnych. Zaakcentowane kwestie stanowią wstęp do dalszych badań podjętych w 2016 r. na Uniwersytecie Gdańskim.