Bibliofil w Internecie, czyli grupy poświęcone tematyce książek w serwisie Facebook - Kosik, Edyta (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2018)
Internet oferuje obecnie miłośnikom książek nowe możliwości komunikacji i integracji – dając im możliwość stworzenia społeczności skupionej wokół ich pasji. Artykuł charakteryzuje konkretny typ tych społeczności – grupy poświęcone tematyce książek w serwisie Facebook. W artykule przedstawiono definicję mediów społecznościowych i e-społeczności. Omówiono i scharakteryzowano serwis internetowy Facebook. Następnie przedstawiono jeden ze sposobów komunikacji miłośników książek w serwisie – grupy poświęcone tematyce książek. Na podstawie analizy 47 grup omówiono ich strukturę (liczebność, dostęp do nich i aktywność ich uczestników) oraz prezentowane w nich informacje. Zwrócono uwagę, które z tych informacji są najbardziej istotne dla ich uczestników. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych scharakteryzowano także uczestników grup poświęconych tematyce książek. Wykazano jakie elementy tych społeczności najbardziej cenią ich uczestnicy, a które uważają za wady oraz co skłoniło ich do przystąpienia do nich.