Design i wielofunkcyjność nowoczesnych przestrzeni bibliotecznych - Osłowska, Iwona (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Misja i funkcja bibliotek zmieniała się na przestrzeni wieków. Obecnie oferta biblioteczna kierowana jest do szerokiego grona odbiorców. Współczesne placówki są najczęściej kreatywnymi miejscami rozwoju i zdobywania wiedzy, które inspirują i zachęcają do wizyt. Wpływ na ich rosnącą popularność ma w dużej mierze i ciekawy design, i wielofunkcyjność ich przestrzeni. W ostatnich latach kwestie te stały się przedmiotem ciekawej dyskusji na portalach bibliotekarskich, blogach, a przede wszystkim w fachowej literaturze zarówno krajowej, jak i zagranicznej. Podejmowany przez autorkę temat ma przybliżyć czytelnikowi nowe trendy w zakresie aranżacji przestrzeni bibliotecznej. Artykuł przybliży odpowiedzi na pytania, skąd czerpać wiedzę na ten temat; jak biblioteki powinny dostosowywać swoje usługi do wymagań czytelników; jak kształtować wielofunkcyjną przestrzeń, by była atrakcyjna; jaka jest rola bibliotekarza w procesie przygotowania i realizacji inwestycji? Dla przykładu, celem ilustracji, przywołano kilkanaście bibliotek o ciekawym wyposażeniu, a także architekturze, które zyskały światowe uznanie. Głównym zamierzeniem artykułu jest zwrócenie uwagi na rolę designu w budowaniu atmosfery i umacnianiu więzi na linii bibliotekarz – czytelnik, jak też na zmianę, jaka zaszła w ostatnich latach w kwestii postrzegania bibliotek, które stały się wielofunkcyjnymi ośrodkami, inspirującymi i zapraszającymi do częstych odwiedzin.