Informacja o nowych publikacjach polskich bibliologów i informatologów w przestrzeni sieciowej (część 1) - Iwańska-Cieślik, Bernardeta (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2016)
Dynamicznie rozwijająca się polska bibliologia i informatologia nie dysponuje bieżącą bibliografią („Polska Bibliografia Bibliologiczna”, ostatnia aktualizacja na dzień 18 stycznia 2013 r.). Informacja na temat nowych publikacji jest widoczna w Sieci poprzez bazy dorobku pracowników poszczególnych uniwersytetów, repozytoria instytucjonalne czy dziedzinowe (E-LIS). Sami autorzy udostępniają również dane na temat swoich publikacji w oparciu o narzędzia Web 2.0 (blogi, strony internetowe), jak również na bieżąco aktualizują swoje profile w społecznych serwisach naukowych (Akademia.edu, ResearchGate). Agregatorem treści naukowych jest również Google Scholar, gdzie są tworzone profile przedstawicieli nauki. W celu przedstawienia informacji o nowych publikacjach w przestrzeni sieciowej przeanalizowano obecność 261 informatologów i bibliologów (stan na marzec 2015 r.) i stopień wykorzystania różnego typu kanałów do prezentacji własnego dorobku naukowego. W pierwszej części badań zostaną zaprezentowane instytucjonalne kanały upowszechniania badań oraz dziedzinowe bazy bibliograficzne i pełnotekstowe.