Kontrola decyzji Prezesa UODO przez sądy administracyjne w świetle RODO i Karty Praw Podstawowych UE – analiza krytyczna zgodności z unijnymi standardami ochrony danych osobowych - Brzóstowicz, Mikołaj (Studenckie Zeszyty Naukowe WPiA UMK w Toruniu, 2025)
W dobie zaawansowanych technologii i globalnej wymiany informacji ochrona danych osobowych jest jednym z kluczowych praw jednostki, co przyczyniło się do wzrostu świadomości obywateli i wzmocnienia ram prawnych w Unii Europejskiej. Artykuł analizuje polski model sądowej kontroli decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w kontekście unijnych standardów ochrony danych osobowych, wynikających z RODO oraz art. 47 Karty Praw Podstawowych UE. Wskazano, że polski system kasacyjny, ograniczający rolę sądów administracyjnych do uchylania decyzji bez merytorycznego rozstrzygnięcia, może nie spełniać standardów efektywnej ochrony sądowej wymaganych przez prawo unijne. Artykuł proponuje reformy proceduralne, które umożliwiłyby sądom pełne merytoryczne rozstrzyganie spraw, co mogłoby przybliżyć polski system ochrony danych do unijnych wymogów i zapewnić skuteczniejszą ochronę praw jednostek.