Libertariańskie koncepcje własności intelektualnej oraz ich potencjalna normatywizacja - Dolata, Wiktor (Studenckie Zeszyty Naukowe WPiA UMK w Toruniu, 2025)
Własność intelektualna, szczególnie w czasach intensywnych przemian społecznych XXI wieku, jest gałęzią prawa, której należy się szczególna uwaga. Rozwój sztucznej inteligencji wpływającej na przestrzeganie własności intelektualnej, społecznej percepcji własności, a także coraz głębsza ingerencja polskiego oraz unijnego ustawodawcy w regulację IP sprawia, że współczesna władza prawodawcza staje przed wyzwaniem prawnego uaktualnienia kształtu własności intelektualnej. Warto w tym kontekście rozważyć indywidualistyczne podejście do zagadnienia własności intelektualnej, z uwagi na apriorycznie wpisaną w tę filozofię polityczno-prawną spontaniczność - katalaktykę, charakterystyczną dla pewnych przemian społecznych. Zbadanie libertariańskich koncepcji drogą syntezy myśli poszczególnych przedstawicieli anarchoindywidualizmu, może stanowić punkt wyjścia do stworzenia potencjalnych rozwiązań normatywnych opartych o koncepcję indywidualistyczne lub odwrotnie - zanegowania możliwości ich istnienia.