Pieczęcie rycerstwa śląskiego w dobie przedhusyckiej. Uzupełnienie ze zbiorów archiwów i muzeów świeckich - Wójcik, Marek L. (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2025)
Artykuł, mający charakter edycji źródłowej, uzupełnia wydaną w 2019 r. książkę o pieczęciach rycerstwa śląskiego z epoki przedhusyckiej. Zestawiono w nim 14 nieznanych w historiografii pieczęci odnalezionych w archiwach świeckich w Austrii, Czechach, Niemczech i Polsce oraz jedną w Muzeum Narodowym w Warszawie. Ich katalog, poprzedzony krótkim wstępem edytorskim, opracowano zgodnie z przyjętymi powszechnie standardami opisu sfragistycznego.