Mapa dla narodu. Rola, treść i znaczenie Karty dawnej Polski (1859) - Panecki, Tomasz; Duży, Wiesława (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2025)
Artykuł dotyczy Karty dawnej Polski, mapy w skali 1:300 000 opracowanej w Paryżu w latach 1833–1859. Jej twórcami byli m.in. Wojciech Chrzanowski, Feliks Wrotnowski, Teofil Zabłocki, a głównym fundatorem Adam Jerzy Czartoryski. Mapa początkowo miała służyć celom wojskowym, lecz ostatecznie stała się częścią dziedzictwa narodowego, nad którym opiekę sprawuje Biblioteka Polska w Paryżu. W artykule poddano krytyce jej treść (miejscowości, budynki, drogi i koleje, granice, środowisko geograficzne), a także wyjaśniono funkcję, jaką mapa pełniła wśród emigracji w XIX w. oraz jej znaczenie dla późniejszych prac kartograficznych i badań historycznych.