Władysław Semkowicz jako twórca nowoczesnych nauk pomocniczych historii. Refleksje w siedemdziesiątą piątą rocznicę śmierci - Piech, Zenon (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
Władysław Semkowicz (1878–1949) był najwybitniejszym polskim badaczem nauk pomocniczych historii, autorem skryptu-podręcznika Encyklopedia nauk pomocniczych historii, określającym polski kanon tych dyscyplin. Był organizatorem systematycznych badań, zwłaszcza w zakresie genealogii średniowiecznych rodów rycerskich w Polsce i na Litwie, geografii historycznej, Atlasu Historycznego Polski, dyplomatyki, paleografii i nowoczesnego edytorstwa źródeł. Wykształcił liczne grono badaczy nauk pomocniczych historii, a z Katedry i Gabinetu Nauk Pomocniczych Historii UJ uczynił centrum badań.