Rękopis [Zebrania] wierszów pod figurami Antoniny Niemiryczowej z 1753 r.: analiza kodykologiczna i rozpoznanie kompozycji epigramatycznej kolekcji - Grześkowiak, Radosław (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
[Zebranie] wierszów pod figurami Antoniny Niemiryczowej (ok. 1700 – po 1774) znane było dotąd wyłącznie z odpisu Wiktora Gomulickiego z 1896 r. (rkps BOss. 5284/I) i jego edycji z 1900 r. (przedruk w 1912 r.). Na tych przekazach opierały się dotychczasowe przedruki i omówienia wierszy poetki. Okazuje się jednak, że Gomulicki poprawiał oryginalny tekst, a jego kopia uwzględnia tylko 85 z 97 epigramatów oryginału. Autor niniejszego studium dokonał restytucji oryginalnego układu wierszy w kodeksie z 1753 r. (rkps BOss. 16055/I) i wykazał, że został on spisany nie przez Niemiryczową, lecz przez jej sekretarza. Analiza pomyłkowo powtórzonych wpisów pozwoliła ustalić też charakter i zakres stylistycznych ingerencji skryby w kopiowany tekst.