Zapomniana kolekcja historyczna w XVI-wiecznym rękopisie Archiwum Państwowego we Wrocławiu (sygn. 82/28/0/1/6) - Walczak, Tomasz (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
W artykule scharakteryzowano zapomnianą kolekcję źródeł historycznych przechowywaną w XVI-wiecznym rękopisie Archiwum Państwowego we Wrocławiu (sygn. 82/28/0/1/6). Przedstawiono historię kodeksu, opisano jego budowę, zidentyfikowano i scharakteryzowano wpisane do niego źródła dziejopisarskie (roczniki Historia Bohemica, Polonica et Silesiaca, Annales devolutionis Silesiae ad Regnum Bohemiae, Rocznik magistratu wrocławskiego, katalogi władców czeskich, węgierskich, rzymskich i niemieckich, śląskich, katalogi biskupów wrocławskich), dyplomatyczne (dokumenty i listy wystawców śląskich, czeskich, morawskich i węgierskich z lat 20. XVI w.) i inne. W podsumowaniu podjęto próbę ustalenia genezy i sposobu funkcjonowania rękopisu.