Humanistyczna lektura Długosza: przejątki z Leonarda Bruniego w Rocznikach Jana Długosza - Koczarski, Zdzisław (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
Artykuł szczegółowo przedstawia zagadnienie lektury i wykorzystania dzieł Leonarda Bruniego w Rocznikach Jana Długosza oraz porusza kwestię przejmowania ich treści w dziełach mniejszych tego autora. Badanie przeprowadzono z wykorzystaniem komputerowej analizy porównawczej i metod filologicznych. Omówiono zachowane do dzisiaj w zbiorach Biblioteki Jagiellońskiej rękopisy i inkunabuły, które na pewno były dla polskiego historyka źródłem wiedzy o twórczości włoskiego humanisty, jak też domniemane źródła lektury kilku innych dzieł. Przedstawiono również metodę pozyskiwania przejątków tekstowych i wprowadzania ich do Roczników oraz utworów hagiograficznych.