Wiarygodność odrysów pieczęci miejskich w XVIII-wiecznym rękopisie pt. Apparatus Sigillorum Pomeraniae et Rugiae Civitatum - Koremba , Łukasz (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2023)
W artykule poruszono problem wiarygodności rysunków pieczęci miejskich przedstawionych w XVIII-wiecznym rękopisie pt. Apparatus Sigillorum Pomeraniae et Rugiae Civitatum przechowywanym w Landesarchiv w Greifswaldzie. Ukazane tam rysunki pieczęci porównano z reprodukcjami tychże pieczęci zachowanymi w zbiorach archiwalnych. W ten sposób udało się pozytywnie zweryfikować 158 z 227 odrysów pieczęci. W dołączonym katalogu przedstawiono 69 pozostałych pieczęci, których nie udało się zweryfikować na podstawie dostępnych materiałów archiwalnych.