Scio Florentinam urbem z rękopisu nr 519 Biblioteki Jagiellońskiej. Analiza i edycja krytyczna - Horeczy, Anna (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2025)
Artykuł zawiera analizę i edycję krytyczną anonimowego listu kwestionującego prymat pisarzy florenckich nad antycznymi rzymskimi pod względem elokwencji i uczoności. Przedstawiony został krótki opis kodykologiczny mieszczącego ten utwór rękopisu BJ 519 i charakterystyka jego zawartości. Omówiono wykorzystane w tekście zwroty, toposy, odwołania do autorów antycznych i usytuowane na tle twórczości intelektualistów włoskich XIV i początków XV w.